Szkoła Podstawowa nr 1 im. Stanisława Staszica w Pile
mapa strony


Na skróty: Komunikaty | Terminarz | Plan lekcji |
Stołówka

STOŁÓWKA zaprasza
na smaczne obiadki od 11.30 do 14.00

Przerwy obiadowe:
11.30 - 11.50
12.35 - 12.55

JADŁOSPIS

Prawidłowe żywienie należy do najważniejszych czynników środowiskowych korzystnie wpływających na stan zdrowia dziecka, jego zdolność do uczenia się, aktywność ruchową, samopoczucie i zachowania emocjonalne. Dzieci i młodzież stanowią grupę najbardziej wrażliwą na ujemne skutki nieprawidłowego żywienia. Organizm dziecka potrzebuje kilkudziesięciu niezbędnych składników odżywczych do budowy kości i mięśni oraz wszystkich tkanek organizmu. Żywienie jest prawidłowe wtedy, gdy w codziennych posiłkach znajdują się wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Podstawową zasadą prawidłowego funkcjonowania szkolnej kuchni jest planowanie jadłospisów. Planujemy je na dłuższy okres, często na 7 – 14 dni. Pozwala to na lepsze zestawienie posiłków (uwzględniając produkty każdej grupy) i gospodarowanie budżetem. Każdy posiłek jest dobrze zrównoważony pod względem zawartości wszystkich niezbędnych składników odżywczych (budulcowych, energetycznych oraz witamin). Właściwe dobieranie i łączenie w potrawach różnych produktów jest bardzo istotne dla uzyskania jak najwyższej wartości pożywienia, także wartości smakowo – zapachowej oraz struktury i kolorystycznego wyglądu potraw.

W planowaniu jadłospisów zostaje właściwie wykorzystana sezonowość występowania różnych produktów. Istotne znaczenie ma dobór świeżych warzyw i owoców, które są źródłem niezbędnych witamin, składników mineralnych, błonnika, kwasów organicznych. Urozmaicają też posiłki smakowo i kolorystycznie. Posiłek obiadowy składa się z trzech dań. Pierwsze danie to zupy przygotowane na wywarach warzywno – mięsnych z dodatkiem głównego składnika, wzbogacone o pełnowartościowe białko oraz wapń z ograniczonym udziałem tłuszczu. Drugie danie składa się z produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, ryby, drób, sery), a także produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasze, makarony, kluski itp.) oraz produktów warzywnych (surówki, warzywa gotowane). Trzecie danie to kompot z owoców mieszanych, napój z soków wieloowocowych, kisiel z jabłkami, napój z soku z cytryny. Często, jako dodatek, dzieci otrzymują do posiłków Actimel, serek Danio, Gratkę lub jabłko czy banana. Bardzo ważna jest dla nas estetyka podawania posiłków oraz komfort psychiczny przy ich spożywaniu.

Stołówka szkolna to nie tylko wydawanie obiadów.  Drugie śniadanie przygotowane przez personel kuchni; pieczywo (często bułka wieloziarnista), posmarowane masłem z dodatkiem wędliny lub żółtego sera, z kubkiem gorącej herbaty plus jogurt lub owoc – taki posiłek jest zorganizowany i finansowany przez MOPS dla grupy dzieci najbardziej potrzebujących. Drugie śniadanie przynoszone z domu spożywane jest również przez dzieci w stołówce z kubkiem herbaty. Nasza szkoła uczestniczy też w europejskim programie dopłat do spożycia mleka, warzyw i owoców w szkołach pod hasłem „Cała szkoła pije mleko” i „Owoce i warzywa w szkole”.

Pobyt większości uczniów poza domem, w szkole wynosi często około 5-6 godzin czasem
i więcej. Zbyt długa przerwa między posiłkami powoduje uczucie głodu, które obniża zdolność do koncentracji uwagi, obniża aktywność psychofizyczną ucznia, pogarsza jego nastrój i samopoczucie, a tym samym wpływa ujemnie na efektywność procesu myślenia
i przyswajania wiedzy. Dlatego zachęcamy dzieci naszej szkoły do żywienia zbiorowego! Wspomnieć tu także można o wysokim poziomie wyposażenia stołówki, organizacji pracy, higieny i estetyki. Nie należy zapomnieć o dużym doświadczeniu, miłej obsłudze, serdecznym uśmiechu i długoletnim stażu personelu naszej kuchni.

(K. Wojciechowska)

Szkoła Podstawowa nr 1 im. Stanisława Staszica w Pile, ul. Staromiejska 11 64-920 Piła; tel./fax: 672123110; mail: sp1.pila@interia.pl